Hvad er et domæne?

Et domæne er en unik lokation på internettet. En lokation som enhver, uanset om man er en privatperson, virksomhed, organisation eller forening, kan få uden at definere dets formål på forhånd.

Dit websites domæne kan sammenlignes med din hjemmeadresse. På samme måde som en GPS har brug for en adresse eller et postnummer for at give en rutevejledning, har en webbrowser brug for et domæne for at lede dig til det rigtige website på nettet.
Grundlæggende består et domæne af tre elementer:

  1. Third-Level Domain, også kendt som et subdomæne,
  2. Second-Level Domain, også kendt som SLD eller domænenavn
  3. Top-Level Domain, også kendt som TLD eller domæneendelse.


Kigger vi eksempelvis på vores domæne, www.quantity.dk, så er quantity domænets SLD, .dk er domænets TLD mens www er domænets subdomæne.

Alle domæner kan opdeles i tre elementer adskilt med en prik.

Typer af TLD’er

IANA-data (Internet Assigned Numbers Authority) afslører, at der i øjeblikket findes +1.500 TLD’er, og de kan alle opdeles i 3 grupper:

  • Generic Top-Level Domains (gTLDs)
  • Sponsored Top-Level Domains (sTLDs)
  • Country Code Top-Level Domains (ccTLDs)

Generic Top-Level Domains (gTLDs)
En gTLD er hovedsagelig et TLD, der ikke er afhængig af en landekode. Eksempler på gTLD’er er .com, .net og .io.

Sponsored Top-Level Domains (rTLDs)
Der er et udvalg af TLD’er, som er sponsoreret af agenturer eller organisationer til specifikt brug, fx .edu, .mil og .int.

Country Code Top-Level Domains (ccTLDs)
ccTLD'er er forbeholdt de enkelte lande verden og består af landenes to-bogstavs ISO-kode, fx .dk, no, .de.

QD-TIP
Hvis din virksomhed er mere etableret, skal du overveje at registrere dit domænenavn på tværs af flere TLD'er. Hvis dit domæne i dag f.eks. er ABCDE.dk, kan du prøve at registrere andre TLD'er, som f.eks. ABCDE.com, ABCDE.org osv. På denne måde beskytter du dit brand og sikrer det i mod at andre opkøber domæner som matcher dit brand

Ofte stillede spørgsmål omkring domæner

1. Hvad er et subdomæne?
Et subdomæne er det som står foran dit domæne navn. Dette kan f.eks. være www, men det kan også være blog, webshop, app, etc.

2. Kan jeg sælge domæner?
Både ja og nej. Det kommer meget anpå hvilket TLD som ens domæne har. com-domæner er f.eks. et TLD, hvor domæne-salg (desværre) er er en kæmpe industri, hvilket også gør at det er svært at finde .com domæner i dag som er ledige. Er det istedet et dk-domæne, må man ikke købe et domæne med henblik på videresalg. Der er dog ikke noget som forhindrer dig i at sælge et domæne, såfremt at du oprindeligt ikke købte domænet med henblik på videresalg - dvs. at du skal have haft brugt domænet aktivt.

3. Skal jeg selv købe domænet?
Vores anbefaling er at man altid selv skal stå for købet af et domæne, såfremt at det er muligt. Det er desværre set for ofte at et ekstern firma køber domænet imens de laver et website, hvorefter de holder kunden og domænet som gidsel såfremt kunden forsøger at flytte deres løsning til en ny udbyder. Såfremt du vælger at lade et eksternt firma hjælpe dig, så skal du sikre dig at de registrerer det i dit navn.

4. Kan jeg flytte min hjemmeside til et nyt domæne?
Ja, du kan altid flytte din hjemmeside til et nyt domæne, dog skal du sikre dig at alt trafik ind til dit gamle domæne bliver viderestillet til dit nye domæne. Ellers risikerer du både at miste besøgende, men også at miste dit sites placering på søgemaskiner, som fx Google.

5. Kan jeg købe mere end et domæne?
Ja, du kan købe alle de domæner som du har lyst til. Vi anbefaler dog at dit website kun kører over ét enkelt domæne. De resterende domæner skal viderestille siden til det éne domæne.

6. Skal jeg være bosiddende i et land for at få et ccTLD
Dette varierer fra land til land. Skal man fx have et no-domæne, skal man både have en adresse i Norge, samt være registreret virksomhed i Norge.

7. Hvad er forskellen mellem et domæne og hosting?
For at have et website skal du have både et domæne samt hosting. Dit domæne giver folk en måde at finde dit website på. Hosting er lagerplads på en server (en ekstern computer), hvor alt indholdet til dit website ligger.